Maastojuoksu

Suomessa maastojuoksukilpailut on vinttikoirien virallinen koemuoto, johon voivat osallistua rekisteröidyt Suomen Kennelliiton hyväksymät vinttikoirarodut FCI ryhmästä 10 (kaikki rodut), FCI ryhmästä 6 rhodesiankoirat sekä FCI ryhmästä 5 Vinttikoiraliiton alaiset juoksuoikeuden omaavat rodut.

Maastojuoksukilpailuja on järjestetty virallisina Suomessa vasta vuodesta 1988. Kilpailuja on vuosittain 10-15, ja niihin osallistuu lähes 600 eri vinttikoiraa. Kilpailevia rotuja on 19. Kilpailuissa kaksi arvan määräämää saman rotuista koiraa kilpailee keskenään. Tuomarit antavat koirille pisteitä nopeudesta, innokkuudesta, kestävyydestä, vieheen ajokyvystä ja seuraamisesta. Finaalilähtöihin pääsee tietty määrä koiria pisteiden mukaan. Voittajaksi tulee koira, jonka alkueräjuoksusta ja finaalista saamien pisteiden yhteismäärä on suurin. 

Maastojuoksujen suosio on kilpailijoiden määrällä mitattuna kasvanut tasaiseen tahtiin viime vuosina ja on jo muutama vuosi sitten ylittänyt ratajuoksujen suosion. Maastojuoksuissa pyritään jäljittelemään enemmän varsinaista metsästystä luonnon olosuhteissa. "Rata" sijaitsee vaihtelevassa maastossa esim. hiekkakuopalla, laskettelurinteen juurella.

Osallistumisoikeus maastojuoksukilpailuihin on koiralla, jolla on FCI:n jäsenmaan hyväksymä voimassa oleva maastojuoksukirja. Lisäksi koiran tulee olla rokotettu Suomen Kennelliiton määräysten mukaisesti. Vuoden 2001 alusta on tunnistusmerkintä (tatuointi tai mikrosiru) pakollinen.

Suomen vinttikoiraliiton kotisivuilta löydät lisätietoja kilpailemisesta ja ohjeet kilpailukirjojen anomiseen.

Antidopingvalvonta: Suomen Kennelliiton valtuuston hyväksymät antidopingsäännöt ovat tulleet voimaan 1.1.2007. Dopingvalvonta koskee kaikkia Suomen Kennelliiton myöntämiä näyttelyitä, kilpailuja ja kokeita. Ajankohtaisinta tietoa Kennelliiton sivuilta.

Maastojuoksukilpailut – aloittelijan ohjeet

Sähköposti-ilmoittautumisen ohjeet
Ilmoita seuraavat tiedot ilmoittautumisen yhteydessä:

 • Koiran rotu
 • Koiran virallinen nimi
 • Koiran kilpailukirjan numero
 • Omistajan nimi
 • Omistajan osoite
 • Omistajan puhelinnumero
 • Omistajan sähköpostiosoite

Kilpailumaksun suoritus pankkiin: Katso kilpailukalenterista mitä tietoja tulee kirjoittaa maksaessa viestikenttään tai pitääkö maksussa käyttää kilpailunjärjestäjän ilmoittamaa viitenumeroa.

Jos sähköpostikuittausta ei tule ilmoittautumisesta viimeistään seuraavana päivänä kun ilmoittautumisen aika on mennyt umpeen niin, ota yhteyttä kilpailunjärjestäjään.

Ohjeita kilpailupäivään

 1. Saavu kisapaikalle ajoissa. Jos olet myöhässä ilmoita siitä puhelimitse kilpailutoimistoon.
 2. Ilmoittaudu toimistoon, mukanasi kilpailukirja. Jos osallistumismaksu maksetaan paikan päällä varaa mielellään tasaraha mukaan. Toimistosta saat kilpailun ohjelman.
 3. Siirry koirasi kanssa eläinlääkärintarkastukseen, mukanasi rekisterikirja ja voimassaolevat rokotustodistukset.
 4. Seuraa milloin lähtöarvonta suoritetaan, että tiedät koska on koirasi juoksusuorituksen vuoro (arvonta viimeistään ½ tuntia ennen rodun ilmoitettua alkamisaikaa). Lähtöarvonnan kilpailuttajat kirjaavat omaan ohjelmaansa.
 5. Lämmitä koiraasi liikkumalla sen kanssa riittävästi ennen kilpailusuoritusta.
 6. Tule lähtöpaikalle ajoissa. Koirien mikrosirunumerot tarkistetaan lähtöpaikalla. Koiralla tulee olla sääntöjen mukainen kilpailumantteli ja kuonokoppa. (kts. sääntöjen liite 7)
 7. Toimi lähettäjän ohjeiden mukaisesti.
 8. Juoksusuorituksen jälkeen liiku jälleen koirasi kanssa, jotta sen hengitys tasaantuu ja lihakset palautuvat. Muista antaa vettä juotavaksi.
 9. Kunkin rodun jälkeen pisteet tulevat näkyviin toimiston seinälle josta ne voi itse poimia kilpailuohjelmaansa.
 10. Rodun alkuerien päätyttyä ja tulosten valmistuttua toimisto ilmoittaa finaaliin päässeet.
 11. Jos koirasi ei päässyt finaaliin, voit noutaa kilpailukirjasi toimistosta heti, kun ne ovat valmiiksi kirjoitetut.
 12. Jos koirasi pääsee finaaliin, käy uudelleen eläinlääkärin tarkastuksessa.
 13. Finaalin lähtöjärjestys ratkeaa sijoittamalla koirat alkueräpisteiden mukaisesti järjestykseen ja arpomalla parien järjestys ja manttelin väri.
 14. Lämmitä jälleen koirasi ennen finaalijuoksua ja toimi muutenkin kuin alkuerissä.
 15. Finaalien päätyttyä odottele rauhassa palkintojen jakoa. Finalistien kilpailukirjat jaetaan usein sen yhteydessä.

Huomioitavaa! Olisi kohteliasta ja kannustavaa olla paikalla koko palkintojen jaon ajan, siis myös muiden kuin oman rodun. Taputukset ja kannustushuudot tässä tilanteessa tekevät jokaisen mielen iloiseksi ja yhdistävät meitä entisestään mukavan harrastuksemme parissa.

Onnea ja menestystä alkavalle kilpailu-uralle!