Ratajuoksu

Suomessa ratajuoksukilpailut on vinttikoirien virallinen koemuoto, johon voivat osallistua rekisteröidyt Suomen Kennelliiton hyväksymät vinttikoirarodut (FCI ryhmä 10) sekä Vinttikoiraliiton alaiset rodut FCI ryhmästä 5: faaraokoira, cirneco dell’etna, basenji, ibizan podencot, portugalin podengot.

Eri rotujen käyttövalioajat ja rataennätykset Tuomarinkartanon radalla

Ratajuoksukilpailuja on järjestetty jo 50 vuoden ajan. Kilpailuja on vuosittain n. 25, ja ne juostaan viidellä radalla (Helsinki, Hyvinkää, Oulu, Tampere, Turku). Kilpailuihin osallistuu vuosittain 18 eri koirarodun edustajaa. Osallistumisoikeus ratajuoksukilpailuihin on koiralla, jolla on FCI:n jäsenmaan hyväksymä voimassa oleva ratajuoksukirja. Lisäksi koiran tulee olla rokotettu Suomen Kennelliiton määräysten mukaisesti. Vuoden 2001 alusta on tunnistusmerkintä (tatuointi tai mikrosiru) pakollinen.

Suomen vinttikoiraliiton kotisivuilta löydät lisätietoja kilpailemisesta ja ohjeet kilpailukirjojen anomiseen.

Antidopingvalvonta: Suomen Kennelliiton valtuuston hyväksymät antidopingsäännöt ovat tulleet voimaan 1.1.2007. Dopingvalvonta koskee kaikkia Suomen Kennelliiton myöntämiä näyttelyitä, kilpailuja ja kokeita. Ajankohtaisinta tietoa Kennelliiton sivuilta.

HVK:n ratajuoksuharjoitukset

Ratajuoksuharjoituksia järjestetään kesä-syyskuussa maanantaisin ja keskiviikkoisin. Juoksuharjoitukset ovat sekä HVK:n jäsenille että muille vinttikoiraharrastajille.

Keskiviikon harjoitukset ovat kokeneille, kilpaileville koirille, jotka osaavat juosta ryhmissä. Harjoitukset järjestetään Tuomarinkartanon vinttikoirakeskuksen juoksuradalla. Lähdöistä peritään vetomaksu, joka on HVK:n jäsenille edullisempi. Keskiviikon harjoituksissa voi suorittaa myös koejuoksuja kilpailukirjoja varten, mikäli paikalla on tuomari.

Maanantain juoksuharjoitukset ovat tarkoitettu ratajuoksua aloitteleville vinttikoirille ja muille virallisen ratajuoksuoikeuden omaaville roduille sekä silkkivinttikoirille. Koiria harjoitetaan juoksun alkeisiin ja varmoiksi juoksijoiksi. Näissä tilaisuuksissa opetellaan mm. juoksukopan käyttöä, kopitusta, ryhmässä juoksua ja vieheen seurantaa. Alkukaudesta maanantaiharjoitukset toteutetaan käsiviehettä vetämällä josta noin kesän puolessa välissä siirrytään harjoitteluun myös moottorivieheellä.

Muistathan että vastuu koiran oppimisesta on omistajalla, ei yhdistyksellä. Juoksuharjoitusten vetäjät toki antavat myös neuvoja niitä haluaville.

Muistathan myös:

 • Älä tuo huonokuntoista koiraa tai toipilasta juoksuharjoituksiin.
 • Älä tuo kiimaista narttua vinttikoiraradan alueelle milloinkaan.
 • Lämmitä koirasi lihakset (esim. kävelyä) aina ennen juoksutapahtumaa ja jäähdyttele koirasi aina suorituksen jälkeen.
 • Tarkistaa että koirasi rokotukset ovat kunnossa
.
 • Kun ryhdyt harjoittelemaan juoksukopan käyttöä, tarkista että koirasi juoksukoppa on vinttikoiraliiton hyväksymä kisakoppa.

Treeneistä:

 • Harjoituksissa portit alueelle avataan 15 minuuttia ennen treenien alkua.
 • Lippujen myynti treeneihin alkaa kaikille samanaikaisesti kymmenen minuuttia ennen treenien alkua.
 • Lippuja voi ostaa vain sellaisiin lähtöihin, joissa oma koira on mukana. Lippua ostettaessa koiran tulee olla jo treenipaikalla.
 • Treenien työntekijät saavat treenauttaa koiransa ennen treenejä tai niiden aikana jonon ohittamalla omien tehtäviensä häiriintymättä.
 • Sairaat koirat, toipilaat sekä nartut joilla on kiima tai ovat valeraskaana eivät kuulu harjoituksiin tai harjoitusalueelle.
 • Treenivarustukseen eivät kuulu flexi-talutin tai kuristavat tai kuonokaulapannat.
 • Muistathan lämmitellä ja palauttaa koirasi huolella, koiran ei tiedä eroa siihen nähden onko kyseessä harjoitukset vai kilpailut.
 • Älä epäröi kysyä neuvoa, tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassa.