Vinttikoiratoiminta

Suomen kokenein

Helsingin Vinttikoirakerho ry:n perusti joukko innokkaita helsinkiläisiä vinttikoiraharrastajia vuonna 1961. Haluttiin perustaa oma kerho ja juoksurata sekä luoda omat toimintamahdollisuudet. Alue ratoineen ja rakennuksineen on valmistunut uutteralla työllä ja aluetta päivitetään vuosittain.

HVK on vanhin Suomen Vinttikoiraliitto ry:n toimivista jäsenkerhoista. HVK on Pohjoismaista ensimmäisenä järjestänyt ratajuoksun maailmanmestaruuskilpailut vuonna 1994.

Tämän päivän HVK on vireä ja aikaansa seuraava yhdistys, joka kulkee perustamisajatuksensa viitoittamaa tietä.

Merkkipaaluja vuosien varrelta

Ensimmäiset kilpailut juostiin vinttikoiraradalla kesällä 1983. Tätä onnenhetkeä edelsi kymmenien tuhansien talkootuntien työ, jonka tuloksena viljapellosta muotoutui kansainväliset määräykset täyttävä vinttikoirien juoksurata kallistettuine kaarteineen.

Radan vihkiäiskilpailut olivat vuorossa kuitenkin vasta 5.8.1984 Kartanon Kannun yhteydessä. Tällöin ohjelmaan kuuluivat maalinauhan leikkaaminen, puheet, mehutarjoilu ja komeat palkinnot. Yleisöä oli tilaisuutta juhlistamassa yli 500 henkeä. Nykyisin Tuomarinkartanon rata on Suomen suosituin vinttikoirarata.

1960-luvulla Helsingin alueella kilpailtiin Talin vanhalla laukkaradalla, jossa koirat juoksivat J:n mallista rataa. Talista siirryttiin Kiloon, Suomen Greyhoundyhdistyksen hallitsemalle Kaivoskallion radalle. Välillä järjestettiin juoksuharjoituksia Luukin ulkoilualueellakin.

Juoksuradan valmistuttua Tuomarinkartanoon kerhon voimavarat keskitettiin kerhotalon rakentamiseen. Ensimmäinen kerhorakennus vihittiin käyttöön vuonna 1988 ja uudempi vinttikoirien ratajuoksujen MM-kilpailujen aattona kesäkuussa 1994.

Perinteinen Kartano Weekend

Kartano Weekend on yksi suurimpia ja tunnetuimpia vuosittaisia vinttikoiranäyttelyitä Suomessa. Ensimmäisen kerran HVK kutsui vinttikoiraväen viettämään näyttelyviikonloppua illanviettoineen elokuussa 1989. Näyttelytapahtumaan sisältyy lauantainen virallinen Kartano Weekendin erikoisnäyttely kaikille vinttikoiraroduille (myös ryhmän 5 vinttikoirille). Alkuvuosina HVK järjesti Open Show:n vinttikoirille aina vuoteen 1999 asti. Nykyisin sunnuntain ohjelmaa on monipuolistettu. Viime vuosina on sunnuntaina ollut yksi tai kaksi virallista erikoisnäyttelyä esim. Suomen Irlanninsusikoirien näyttely irlanninsusikoirille, Suomen Greyhoundyhdistyksen näyttely englanninvinttikoirille tai Whippet-Harrastajien näyttely whippeteille. Lisäksi sunnuntaina on järjestetty epävirallisia näyttelyitä esim. Suomen Faaraokoirien Farkku Show faaraokoirille ja ibizanpodencoille, Skotlanninhirvikoirakerhon Skottishow, Suomen Salukikerhon Saluki Show tai Suomen Italiaanot ja Cirnecot ry:n Club Show. Näyttelyviikonlopun koiramäärä on viime vuosina ollut reilusti yli 600!

Monipuolista toimintaa

HVK:lla on järjestetty myös kirpputoreja ja se kuuluikin HVK:n toimintaan yli 10 vuoden ajan. Ensimmäinen kirpputori järjestettiin Mäkelänrinteen lukiossa keväällä 1981. Viimeinen kirpputori järjestettiin marraskuussa 1992. 

Monipuolinen julkaisutoiminta on kuulunut kerhon ohjelmaan alusta alkaen. Jäsenille on tiedotettu ajankohtaisista asioista HVK:n tiedotteella. Varsinaisen jäsenlehden ilmestyminen alkoi 1.1.1989, jolloin ensimmäinen HVK-Uutiset ilmestyi. Lehden julkaisutiheys oli 1 - 4 numeroa vuosittain aina vuoteen 2014 saakka. HVK:n periaatteisiin on myös kuulunut laajempilevikkeisten julkaisujen tekeminen, jolloin tilaajakuntana on ollut koko Suomi ja jopa ulkomaat. Tazi-Juoksija -lehti oli monipuolisesti vinttikoira-asioita käsittelevä erikseen tilattava lehti, jota julkaistiin vv. 1966 - 1970. Lehdestä on myös tehty juhlanumerot vv. 1981 ja 1991. Nämä juhlanumerot on postitettu HVK:n jäsenille. Vuosikirjaa julkaistiin vv. 1975 - 1997. Vuosikirjan sivumäärät olivat viimeisinä vuosina lähelle 300:a. Vuosikirja piti kansiensa sisällä kaiken tärkeän informaation kaikista vinttikoiraroduista, rotukatselmukset, uudet valiot, näyttely- ja juoksutulokset, rekisteröinnit, tilastoja näyttelyistä, ratajuoksu- ja maastojuoksuharrastuksesta sekä runsaasti kuvia vuoden aikana menestyneistä vinttikoirista.

Kerho 50-juhlavuosi 2011

HVK:n 50-vuotisjuhlavuonna 2011 kerho toimi aktiivisesti perinteisillä alueillaan; järjestettiin juoksuharjoituksia ja juoksukilpailuja, näyttelyharjoittelua ja näyttelyitä sekä kerhotapahtumia. 50-vuotista taivalta juhlittiin kutsuvierasjuhlassa 2.4.2011 sekä jäsenistön omassa juhlassa 2.7.2011. Lisäksi juhlavuosi näkyi Tuomarinkartanossa näyttävästi banderolleina, autotarroina, kyninä ja t-paitoina.

Päätapahtumat kyseisenä vuonna olivat; kerhon omia tapahtumia Kartano Weekend, Kesälesken iltajuoksut & HSKP-ratamestaruus, 50-vuotisjuhlaratakisat, Kartanon Kannu, HVK-Cup, HVK:n & HSKP:n maastomestaruus-maastojuoksukisat sekä kerhon järjestämät Tähtisprintteri, SM-rata- ja maastokisat.

Vuonna 2021 kerho täytti 60-vuotta

Juhlavuonnaan 2021 Helsingin Vinttikoirakerho tarjosi monia harrastusmahdollisuuksia jäsenilleen. Vaikka COVID-19 -pandemia vielä varjosti tapahtumien järjestämistä, pystyi kerho tarjoamaan jäsenilleen niin rata- kuin näyttelyttreenejä sekä mittaustilaisuuksia erityisjärjestelyin. Tapahtumat mahdollistivat kerhon ahkerat toimihenkilöt ja talkoolaiset.

Huhtikuussa järjesti HVK jäsenilleen historiallisesti ensi kertaan virtuaalisen kerhoillan, aineena Treenaaminen ja kilpailuihin valmistautuminen nuoren/aloittelevan koiran kanssa, josta meille kertoi HVK:n kunniajäsen ja ylituomari Tanu Savolainen.

Varsinainen juoksukausi alkoi Kesälesken iltajuoksu -ratakilpailulla, joka oli myös Helsingin Seudun kennelpiirin mestaruus 2021 -kilpailu. Muita kerhon omia kilpailuja olivat Kartanon Kannu, HVK Drive-in sekä perinteiset Syysmaastot. Ratatreenejä järjestettiin kesäkuun alusta syyskuun puoleen väliin saakka.

Helsingin Vinttikoirakerho järjesti Kartano Weekend -näyttelyn 17.7.2021. Näyttely oli samalla Vinttikoiraliiton pääerikoisnäyttely.

Kerhon 60-vuotista taivalta juhlittiin heinäkuun lopulla kutsuvierasjuhlissa.

Kevään ja kesän mittaan ainutlaatuista nurmirataa kunnostettiin rakentamalla pysähdyspaikka sekä uusimalla lähtökopit.

Helsingin Vinttikoirakerho on aktiivinen ja ketteräliikkeinen kuusikymppinen, joka pystynyt järjestämään laadukkaat puitteet vinttikoirille harjoitella ja kilpailailla nyt sekä tulevaisuudessa Helsingissä.